Cetirizin

Cetirizin brukes til behandling av allergi, og innehar samme virkestoff som Zyrtec. Virkestoffet er Cetirizindihydroklorid.

Cetirizin brukes til å behandle følgende:

 • Lindring av symptomer i nese og øyne som følge av sesongbetont allergi eller helårsallergi.
 • Lindring av kronisk elveblest. 

Allergi - hva er det?

Allergi er en tilstand som skyldes et hyperaktivt immunsystem. Dette innebærer at immunsystemet reagerer unormalt eller for kraftig på diverse triggere, som stoffer i mat, luft, samt stoffer som injiseres eller som kommer i kontakt med hud eller slimhinner. Slike stoffer er i utgangspunktet ufarlige og kalles allergener. Allergiske reaksjoner er rett og slett en feiltolkning fra kroppens eget immunsystem.

Symptomene på allergi er mange og varierte, avhengig av hva man er allergisk mot. En av de vanligste allergiene, pollenallergi, kjennetegnes med symptomer som tett og/eller rennende nese, kløe i øyne og nysing. I dette tilfellet er pollenstøvet allergenet man reagerer mot. Andre vanlige allergiske reaksjoner skyldes matvarer eller tilsetningsstoffer. Her vil symptomene ramme fordøyelsesapparatet. Men man kan også oppleve reaksjoner andre steder i kroppen, da disse allergenene er tatt opp i blodet. Eksempler på dette kan være hodepine og utslett på huden.

Diagnose - kontakt legen

Dersom du mistenker at du lider av en allergi, er det viktig at du kontakter legen slik at du får stilt riktig diagnose. Ofte er det nok å få bekreftet diagnosen ved hjelp av dine egne opplysninger og erfaringer. Andre ganger fortar legen en tilleggsundersøkelse som kartlegger hvilke allergener du reagerer på. Dette kan være blodprøver, hudtester og pustemålinger.

Har du behov for å finne nøyaktig hvilke stoffer du reagerer på, slik som matallergier, kan legen henvise deg til en prikktest. Under en slik test lager man små risp i huden, for deretter å tilsette stoffer det mistenkes at du er allergisk mot. Dersom du er allergisk, vil man etter noen minutter se en reaksjon i huden. Hvor kraftig reaksjonen er, og hvor raskt den forekommer, sier noe om omfanget av allergien. Ved milde allergier kan reaksjonen først oppstå flere timer etter at testen ble tatt.

Ulike behandlingsmuligheter 

Den beste behandlingen mot allergi er å unngå det man er allergisk mot. Samtidig er ikke dette alltid fullt mulig. I noen tilfeller krever en allergi en omstilling av livsstil og kosthold, andre ganger har man behov for medisiner for å lindre symptomene. Det er for eksempel svært vanskelig å unngå pollen helt når sesongen er i gang for fullt.

De mest vanlige legemidlene er såkalte antihistaminer og kortikosteroider. Symptomatiske allergimedisiner gir lokal symptomlindring. Det betyr at enkelte er avhengig av flere ulike medisiner for å lindre alle symptomene. Eksempelvis nesespray og øyedråper, i tillegg til antihistamintabletter. Selv om du får tak i et godt utvalg allergimedisiner i butikk og apotek som ikke krever resept, bør man som sagt alltid oppsøke legen for riktig behandling. Med resept blir også medisinene betraktelig billigere.

I sjeldne tilfeller, og ved kraftig allergi, kan du få en såkalt desensibiliserende behandling i form av regelmessige sprøytesettinger av allergener, eller vaksine på folkemunne. Hvilken behandling som passer deg best, avhenger av ulike faktorer som type symptomer, din generelle allmenntilstand, eventuelle bivirkninger og egne ønsker og behov.

Reseptfrie allergimedisiner

De fleste symptomlindrende allergimedisiner er reseptfrie, og kan fås kjøpt på apotek og i enkelte matbutikker. Slike allergimedisiner omfatter legemidler som antihistaminer, som fås i form av:

 • Allergitabletter
 • Øyedråper
 • Nesespray

Allergitabletter

Ved milde og kortvarige allergi starter man som regel med allergitabletter med antihistamin. Cetirizin er et eksempel på slike tabletter, og kan brukes mot alt fra pollen til midd og kuldeallergi. Antihistamintabletter kan lindre symptomer som nysing, rennende nese og kløe i nesen. De har derimot dårlig effekt på tett nese.

Nesespray

Dersom du sliter med allergiske plager i nesen, finnes det også mange typer reseptfrie nesesprayer å velge mellom. Noen inneholder antihistaminer som er hurtigvirkende og hemmer kroppens allergiske reaksjon. Ved langvarige plager kan man ha behov for nesespray med kortison, som demper betennelsen i nesen og hindrer den fra å spre seg. Dette bør du snakke med legen din om.

Øyedråper 

Hvis plagene dine kommer fra øynene, kan du behandle problemene med øyedråper. På samme måte som med nesespray, finnes disse enten med antihistaminer eller kromoner. Antihistaminene virker i løpet av 15 minutter.

Reseptbelagt allergimedisiner 

Dersom de reseptfrie legemidlene ikke gir tilstrekkelig lindring, kan legen skrive ut allergimedisin på resept.

Et eksempel på dette er nesespray med både kortison og antihistaminer. I svært alvorlige tilfeller kan legen også skrive ut resept på kortison i tablettform. Virker ikke de reseptfrie allergimedisinene på symptomene dine bør du uansett kontakte legen. Han eller hun kan foreta en allergiutredning for å sikre at du får rett behandling.

Dersom du har testet regelmessig bruk av allergitabletter, øyedråper og nesespray, men fortsatt ikke blitt kvitt symptomene, kan du ta en allergivaksinering. Når du tar en slik vaksine, endrer du kroppens immunologiske reaksjonsmønster slik at du utvikler toleranse mot allergenene. Dette skjer ved at små doser med ekstrakter av det allergenet man reagerer på, sprøytes inn under huden. Dosene skal være så lave at de ikke utløser allergisk reaksjon.

I disse tilfellene bør du være forsiktig med bruk av Cetirizin

Selv om Cetirizin normalt ikke gir store bivirkninger, er det likevel noen tilfeller hvor du bør begrense bruken eller ta i bruk andre legemidler. Eksempler på slike tilfeller er ved graviditet, nedsatt nyrefunksjon, bruk av andre legemidler eller dersom du er overfølsom mot virkemiddelet i Cetirizin.  

Graviditet og amming 

Dersom du er gravid eller ammer, bør du alltid rådføre deg med lege før du tar noen form for medisin. Moderat bruk av Cetirizin burde ikke gi skadelige bivirkninger på fosteret, men bruk av legemiddelet burde likevel avsluttes. Ved amming kan Cetirizin gå over i morsmelken.

Nedsatt nyrefunksjon

Dersom du er pasient med nedsatt nyrefunksjon, bør du rådføre deg med legen før du bruker Cetirizin. Om nødvendig vil du bli bedt om å ta en lavere dose. Denne dosen bestemmes av legen.

Bruk av andre legemidler

Ut i fra egenskapene til Cetirizin forventes det ikke at cetirizin og andre legemidler skal påvirke hverandre. Du bør likevel alltid rådføre deg med legen før du tar i bruk Cetirizin, dersom du bruker, eller nylig har brukt, andre legemidler.

Overfølsom mot virkestoffet i Cetirizin

Hvis du vet at du er allergisk, eller overfølsom, overfor virkestoffet i Cetirizin, et av de andre hjelpestoffene eller overfor hydroksyzin eller piperazinderivater (nært beslektede virkestoffer i andre legemidler), bør du heller ikke bruke Cetirizin. Igjen, kontakt legen din for andre alternativer og riktig behandling.

Generiske legemidler

Alle legemidler har minst ett aktivt virkestoff. Det første godkjente legemiddelet med et nytt virkestoff kalles gjerne originallegemidlet. Når patentbeskyttelsen går ut, har ikke produsenten av det originale legemidlet lenger enerett på virkestoffet. Dermed kommer det gjerne nye aktører på markedet med samme virkestoff, noe som skaper konkurranse om prisene.

Et generisk legemiddel... 

 • Inneholder akkurat samme virkestoff i samme mengde
 • Kommer fra en annen produsent enn origanllegemidlet
 • Kan ha ulikt navn og utseende på legemiddel og pakning
 • Kan ha ulike hjelpestoffer (de stoffene som brukes for å lage legemidlene)
 • Kan ha ulik tekst i pakningsvedlegget
 • Kommer på markedet når det opprinnelige legemidlet ikke lenger har enerett (mistet patentbeskyttelsen)
 • Har ofte lavere pris enn originallegemidlet på grunn av konkurranse på markedet
 • Godkjennes av Legemiddelverket på samme måte som originallegemidler
 • Det stilles samme krav til kvalitet for originallegemidler og generiske legemidler
 • Må dokumentere samme virkning hos pasientene som originallegemidlet for å få markedsføringstillatelse.

På apoteket får du ofte muligheten til å bytte originallegemidlet mot et rimeligere alternativ. Dette kalles et generisk bytte.

Kjøp allergimedisiner reseptfritt hos XLHelse

Hos XLHelse kan du kjøpe et godt utvalg reseptfrie medisiner på nett til svært konkurransedyktige priser, deriblant cetirizin. Vårt mål er å være billigst på medisiner på nett. Dette går likevel ikke på bekostning av hverken trygghet og diskresjon - alle våre produkter inneholder kjente virkestoffer på det skandinaviske markedet.  

Hvordan kan vi være så billige, tenker du kanskje? Dette er ganske enkelt fordi alle våre produkter kommer direkte fra produsenten. Slik slipper vi utgifter til mellomledd. I tillegg kommer produktene i sterile pillebrett og enkel emballasje - noe som sparer både miljøet og lommeboken. Dersom du handler for over 250 kroner, vil du også motta gratis frakt. Dette betyr videre at du kan handle for hele 350 kroner, uten at det påløper tollgebyrer.

Videre er alle våre produkter generiske legemidler. Dette er et rimeligere alternativ med samme virkestoff som originalen. Slike generiske produkter kommer gjerne på markedet når det originale legemidlet ikke lenger har enerett og patent på virkestoffet. Når patentbeskyttelsen løper ut, kommer andre aktører inn på markedet og skaper konkurranse om prisen. For eksempel inneholder cetirizin samme virkestoff som Zyrtec.

I vår nettbutikk finner du Cetirizin til behandling av allergi, i tillegg til en rekke andre produkter med kjente virkestoffer. Ta gjerne kontakt med oss på e-post dersom du lurer på noe.